Харчові отруєння на курорті? Ні, не чули
Улітку через високу температуру повітря продукти харчування швидко псуються, і хвороботворні мікроорганізми інтенсивно розмножуються. Порадимо, як організувати харчування під час літнього відпочинку, аби проблеми зі здоров’ям не зіпсували його.
Обирайте готель чи пансіонат, у якому для дітей передбачено окреме меню. Якщо таких не знайдете, то хоча б із системами обслуговування «усе включено» і «шведський стіл». Так ви матимете змогу самостійно комбінувати страви для дитини, ураховуючи стан її здоров’я.
Дотримуйтеся звичного режиму харчування. Аби дитина не переїдала, давайте їй їжу часто, але невеликими порціями.
Обов’язково включайте в раціон дитини перші страви — суп або бульйон. Такі страви мають бути в меню будь-якого готелю.
Ретельно мийте та обдавайте окропом овочі, фрукти, ягоди та зелень, що вживаєте сирими або використовуєте для приготування соків.
Зберігайте продукти харчування, які берете із собою на пляж, у спеціальній сумці-холодильнику або ж обкладайте їх холодоелементами.
Для профілактики харчових отруєнь давайте дитині йогурти, інші кисломолочні продукти, негазовану мінеральну воду.
Якщо довелося відвідати заклад харчування поза межами готелю чи пансіонату, у якому зупинилися, перш ніж замовити там їжу, оцініть чистоту посуду й столових приборів, столу, зовнішній вигляд персоналу. Якщо санітарно-гігієнічний стан цього закладу незадовільний, відвідайте інший.
Якщо в дитини таки сталося харчове отруєння, давайте їй багато пити. Це дасть змогу запобігти зневодненню організму. Окрім того, дайте дитині ліки-сорбенти (активоване вугілля, «Смекта», «Атоксіл» тощо).
За харчового отруєння виключіть із раціону дитини жирну їжу, солодощі, молочні каші, свіжі молоко, хліб та овочі, натомість включіть відварений рис, варені яйця курячі, тушковане м’ясо курки або рибу, пісний овочевий суп, неміцний чорний чай.